Creat in data de: 2022-09-29
Distribuie:
Call: HORIZON-CL5-2021-D2-01
Topic: HORIZON-CL5-2021-D2-01-01
Type of action: HORIZON Research and Innovation Actions
Granting authority: European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency
Contract nr.: 101069789
Buget: 6 milioane €
Perioada implementare: Iulie 2022 – Iunie 2025
Litiul este un material esential pentru producerea bateriilor litiu-ion (LiB) din actuala generatie și viitoare. Astăzi, aproximativ 20% din litiul extras este deja necesar pentru componentele active ale bateriei. Datorită creșterii rapide a cererii, aprovizionarea cu Li este de așteptat să fie insuficientă pentru a satisface nevoia pieței începând cu 2025.
Proiectul se focalizează pe recuperarea litiului din potențiale surse secundare, contribuind astfel la diminuarea cantității nerecuperate din deșeuri.
RELIEF propune o abordare nouă privind reciclarea litiului din surse secundare, care implică o procesare continuă a materialelor utilizate în etapa de producție a bateriilor. Deșeurile de litiu vor fi reduse cu peste 70%, iar în urma proceselor de reciclare aplicate se vor transforma în materiale de o calitate superioară, cu înalt potențial de aplicare în producerea bateriilor.
Rezultatele proceselor integrate și continue aplicate bateriilor utilizate vor fi demonstrate până la nivelul TRL 5. De asemenea, se urmărește obținerea materialului activ, obținut în urma proceselor de reciclare, precum și dezvoltarea unui nou model de afaceri pentru achiziționarea și prelucrarea materialelor, având în vedere dezvoltarea durabilă și mediul social.
Rezultatele așteptate vor contribui la reducerea gradului de dependență a Uniunii Europene de importurile de substanțe chimice și materii prime utilizate în industria bateriilor de nouă generație. De asemenea, proiectul va avea un aport semnificativ la consolidarea competitivității Uniunii Europene în lanțul valoric al stocării bateriilor.
Consorțiul este format în mod interdisciplinar, conectând 12 parteneri din diverse domenii: minerit, prelucrare mineralogică, reciclare a metalelor, prelucrare chimică, prelucrare a materialelor bateriilor, sustenabilitate și modelare a afacerilor dintre care 6 IMM-uri, 4 organizații non – profit de cercetare și tehnologie si 2 universități.
Parteneri:
1. AVESTA BATTERY & ENERGY ENGINEERING (ABEE) – Belgia
2. EXTRACTHIVE (EXTRACTHIVE) – Franta
3. EURICE EUROPEAN RESEARCH AND PROJECT OFFICE GMBH (EURICE) – Germania
4. INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU METALE NEFEROASE SIRARE-IMNR – Romania
5. INSTITUTO DE CIENCIA E INOVACAO EM ENGENHARIA MECANICA E ENGENHARIA INDUSTRIAL-INEGI – Portugalia
6. ISATIS PARTNERS (ISATIS PARTNERS) – Franta
7. LAPPEENRANNAN-LAHDEN TEKNILLINEN YLIOPISTO LUT (LUT UNIVERSITY) – Finlanda
8. PEGMATITICA SOCIEDADE MINEIRA DE PEGMATITES LDA (PEGMATÍTICA) – Portugalia
9. TECHCONCEPTS BV (TECHCONCEPTS) – Olanda
10. UNIVERSITE LIBRE DE BRUXELLES (ULB) – Belgia
11. UNIVERSIDADE NOVA DE LISBOA (NOVA) – Portugalia
12. ZENTRUM FUR SONNENENERGIE- UND WASSERSTOFF-FORSCHUNG BADENWURTTEMBERG (ZSW) – Germania
Pagina proiectului este aici.
Pasionat de Cercetare? Angajăm.
Absolvenți în Chimie, Inginerie și tehnologie chimică, Stiința și Ingineria Materialelor, Fizică, Mecanică și mecatronică