Creat in data de: 2015-02-09 Distribuie:
MSCA-RISE-2014: Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) – Research and Innovation Staff Exchange (RISE), Grant no. 645758 (2015 – 2019)
Principalul obiectiv al acestui proiect este realizarea unui dispozitiv ieftin, uşor de utilizat şi rapid pentru diagnosticarea „in situ” a următoarelor boli: Echinococoza, Leişmaniaza şi Febra Dengue. Funcţionarea acestui dispozitiv se va baza pe analizarea compoziţiei respiraţiei cu ajutorul unui sistem electronic cu senzori.
Echinococoza, Leişmaniaza şi Febra Dengue sunt incluse în lista celor 17 boli tropicale neglijate elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (World Health Organization, WHO). Acestea reprezintă un grup de boli prevalente în regiunile tropicale şi subtropicale din Africa, Asia şi America şi afectează în mod special populaţia săracă din zonele în curs de dezvoltare.
Echinococoza este o boală parazitară care prezintă în cazul oamenilor două forme principale: Echinococoza chistică (cunoscută şi sub numele de hidatidoză sau boală hidatică) şi Echinococoza alveolară. Acestea sunt cauzate de cestodele Echinococcus granulosus şi, respectiv, Echinococcus multilocularis.
Leişmaniaza este o boală cauzată de protozoarele parazitare din grupul Leishmania, care cuprind mai mult de 20 de specii diferite, şi se transmite la oameni prin muşcătura femelei flebotomice infectate.
Febra Dengue este o infecţie virală transmisă de țânțari, care cauzează simptome gripale şi poate evolua uneori până la un stadiu de complicaţie mortală numita febră dengue gravă sau hemoragică.
Toate aceste boli tropicale neglijate prezintă în general simptome nespecifice şi nu pot fi uşor de diagnosticat în momentul în care pacientul ajunge la spital. Lipsa unui diagnostic rapid şi a prescrierii unui tratament adecvat pot avea consecinţe negative şi chiar fatale pentru pacient.
Obiective
Acest proiect își propune să demonstreze fezabilitatea unei metodologii non-invazive, sigure și prietenoase pentru pacienți pentru diagnosticarea rapidă la fața locului a bolilor tropicale. Abordarea propusă se bazează pe analize de probe de respirație, ușor de obținut și care nu prezintă disconfort sau risc pentru sănătatea pacienților. În acest studiu vor fi înscriși pacienți cu trei tipuri diferite de boli tropicale neglijate (Hidatidoză, Leishmaniază și Dengue) din diferite locații geografice (Europa, America de Sud și Magreb). Prelevarea respirației va urma o procedură standardizată. Metodele de chimie analitică vor fi utilizate pentru identificarea biomarkerilor volatili ai respirației acestor boli. Va fi selectat un ansamblu de nanomateriale potențiale cu afinitate ridicată față de biomarkerii volatili identificați (de exemplu, nanoparticule de aur, nanotuburi de carbon și nanofire semiconductoare, fie simple, fie funcționalizate cu molecule organice hidrofobe, bio-molecule și / sau nanoparticule metalice). Pentru maximizarea posibilității de succes a metodologiei noastre, vom investiga efectul sinergic al diferitelor tehnici avansate și complementare de detecție chimică: Mid-Infrared Quantum Cascade Laser spectroscopy și diferite tipuri de dispozitive cu senzori de gaz chimici. Aceste tehnici sunt deosebit de atractive, deoarece pot fi miniaturizate și sunt potrivite pentru construirea de sisteme portabile la fața locului. Se vor folosi algoritmi avansați de recunoaștere a modelului pentru construirea de modele discriminatorii pentru identificarea amprentelor diferitelor boli tropicale studiate. Pe baza rezultatelor obținute, va fi propus un prototip ”point of care” care va fi validat la fața locului.
link pagina proiectului TROPSENSE
Pasionat de Cercetare? Angajăm.
Absolvenți în Chimie, Inginerie și tehnologie chimică, Stiința și Ingineria Materialelor, Fizică, Mecanică și mecatronică