Solicitare de încercare Formular WORD sau Formular PDF
Laboratorul Analize este alcătuit din două compartimente:
- Analize Chimice
- Caracterizări Fizico-Structurale
Laboratorul Analize din cadrul INCDMNR – IMNR este acreditat RENAR (LI Nr.1056 / 16.04.2019) pentru:
- Determinarea conținutului de Cu, Fe, Mg, Mn, Ni, Zn din aluminiu, aliaje de aluminiu și solutii tehnologice prin spectrometrie de emisie optică cu plasmă cuplată inductiv- ICP-OES;
- Determinarea conținutului de Cd, Ca, Pb, Au si Ag, prin spectrometrie de absorbție atomică în flacără FAAS, din minereuri, concentrate și soluții tehnologice;
- Analiza calitativă de fază prin difracție de raze X pe pulberi din materiale policristaline anorganice;
- Încercări fizice: examinare petrografică pentru piatră naturală și aggregate;
- Încercări metalografice: examinare microscopică (metalografie) pentru oțeluri; determinarea conținutului de incluziuni în oțeluri; clasificarea grafitului prin analiză vizuală în fonte; determinarea metalografică a microstructurii aliajelor dure sinterizate; examinarea microscopica a îmbinărilor sudate ale materialelor metalice.
Servicii
Laboratorul de Analize poate oferi o gamă diversă de servicii:
- stabilirea compoziției chimice, structurii materialelor și produselor rezultate în metalurgie, chimie anorganică, tehnologia materialelor ceramice;
- determinarea elementelor majore și a impurităților în metale, aliaje, pulberi metalice, produse chimice anorganice, minereuri, materiale ceramice, refractare, compozite, zguri, minerale;
- determinarea conținuturilor de pământuri rare în diferite matrici, în produse metalice și nemetalice;
- determinarea compușilor metalici: apă, sol;
- analiză termică pentru diverse tipuri de materiale.
- analiză mineralogică prin metoda microscopie optică în lumina polarizată, reflectată și transmisă;
- metalografie prin metoda microscopie optică;
- teste de microduritate Vickers;
- microscopie electronică de baleaj SEM – EDAX.
SPECTROMETRIE DE ABSORBȚIE ATOMICĂ Prin spectrometria de absorbție atomica cu flacără se poate determina cantitativ următoare elemente Cu, Co, Cd, Pb, Sb, Zn, Ni, Fe, Cr, Mg, Ca, Na, K, Rb, Li, Sr, Ga, In, precum și metale platinice: Au, Ag, Pt, Pd, Rh.
SPECTROMETRIE DE EMISIE OPTICĂ CU PLASMĂ CUPLATĂ INDUCTIV ICP-OES, model 725, care permite determinarea cantitativa a mai mult de 70 elemente chimice din sistemul periodic.
ANALIZĂ TERMICA SetSys Evolution, SETARAM, poate realiza analiza termică DSC-TG. Parametrii de lucru ai echipamentului: domeniul de temperatură între 20°C – 1600°C; rata de încălzire/răcire între 1°/min si 40°/min; gaze care pot fi utilizate: argon sau heliu. Cantitatea de probă folosită pentru o determinare este de aproximativ 20 mg. Creuzete utilizate sunt din alumină.
Aplicații: determinarea comportamentului termic a metalelor, aliajelor sau oxizilor; determinarea căldurii latente sau entalpiei; realizare studii cinetice.
DIFRACȚIE CU RAZE X
Difractometrul de raze X BRUKER – AXS D8 ADVANCE este echipat cu sursă de radiație de Cu (CuKα) și un detector cu scintilații cu monocromator de grafit, în montaj Bragg-Brentano și geometrie verticală θ-θ. Software : pentru prelucrarea datelor obținute se utilizează baza de date ICDD PDF 4+ 2021, și soft-urile Sieve + și DIFFRAC.EVA release 2019.
Aplicații: identificarea si cuantificarea fazelor cristaline; determinarea cristalinității; determinarea dimensiunilor cristalitelor; caracterizare structurilor cristaline: indexare, sistem de cristalizare, parametri de retea; determinarea microdeformărilor.
ANALIZĂ MINERALOGICĂ PRIN METODA MICROSCOPIE OPTICĂ IN LUMINA POLARIZATĂ, REFLECTATĂ ȘI TRANSMISĂ pe următoarele tipuri de probe: minerale; roci sedimentare, roci metamorfice, roci magmatice, zăcăminte de minereuri, concentrate miniere; zguri și prafuri volatile din industria metalurgică; etc.
METALOGRAFIE PRIN METODA MICROSCOPIE OPTICA pe următoarele tipuri de probe: metale, aliaje speciale, compozite metalice, compozite hibride, acoperiri ceramice si metalice, semiconductori. Teste de MICRODURITATE VICKERS.
MICROSCOPIE ELECTRONICA DE BALEAJ SEM CU EDAX echipament Quanta 250-FEI.
Aplicații: identificarea morfologiei și topografiei suprafețelor, distribuția fazelor și determinări calitative a urmelor de elemente din faze, compoziția semi-cantitativă elementală, distribuția elementelor pe suprafața analizată.
ANALIZE CHIMICE. Volumetrie și gravimetrie
Laboratorul efectuează determinări cantitative și semicantitative prin următoarele metode:
– Volumetrie: Ag, Fe, Zn, Pb, Ca, Mg, Al, Zr, Sn, Fe2+.
– Gravimetrie: Si, Sn, Stotal, SO42-, pierdere la calcinare, umiditate.
CONTACT
Dr. Ana-Maria MOCIOIU
e-mail: ammocioiu@imnr.ro
tel.: +4021 352 2050/int 112;
fax.: +4021 352 2049