Se incarca... Va rugam asteptati!

Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Metale Neferoase si Rare - IMNR

Dotare

         Instalații și echipamente

          INTALATIE DE DEPUNERE CU FASCICOL DE ELECTRONI Torr Int Inc, SUA, inox, 5 tunuri cu fascicul de electroni (fiecare având o capacitate de încărcare de 300 cmc) cu 5 surse separate de alimentare în curent continuu de înaltă tensiune de 10 KW (10 KV, 1000 mA), controlere de baleiere a fasciculului de electroni pe direcţia X-Y, control de grosime a depunerii cu o microbalanţă din cristal de cuarţ, suprafaţă maximă de depunere: 350 x 350 mm2 sau pe diametru de 350 mm. Instalația are posibilitatea de depunere pe plăci 3D rotative sau cilindri de lungime max. de 350 mm; depunere simultană sau multistrat de filme subțiri; încălzire a substraturilor în timpul depunerii; topire și depunere a granulelor din metale și aliaje (W, Ni, Co, Cr, Al, Y), materiale dielectrice (Al2O3, SiO2, ZrO2, etc.) și compuși. Domenii de aplicare: obținerea de aliaje cu entropie înaltă și materiale compozite (inclusiv depuneri de filme subțiri), pentru sistemul AlFeNiMnCrMe1Me2 B,C, cu proprietți mecanice ridicate la temperaturi înalte; funcționalitatea materialelor într-un singur proces cu un singur echipament; acoperiri biocompatibile bazate pe HAP, beta-TCP; straturi din compuși inter-metalici, studiul corelației structura – proprietăți în micro si materiale nanostructurate bazate pe metale neferoase, compuși inter-metalici și compozite.

         INSTALATIE DE DEPUNERE PRIN EVAPORARE TERMICA TORR THE5-750W, Torr Int Inc, SUA, inox, 5 sisteme rezistive de evaporare de max. 100 A, controlul grosimii depunerii cu o microbalanță din cristal de cuarț, rotația pieselor în timpul depunerii de până la 20 rpm, depunere pe mai multe piese mici sau una singură de diametrul de 100 mm, depunere de filme subțiri multistrat de până la 5 elemente diferite, depunere de metale (Al, Ni, Cr, Ag, Au), metalo-organice, aliaje și compuși. Domenii de aplicare: depuneri de filme subțiri pentru celule solare din sisteme CIS (CuInSe, CuInSeTe, CuInGaSe) si CZTS (CuZnSnS, CuZnSnSSe), inclusiv pe substraturi flexibile; depuneri de filme subțiri din aliaje cu entropie înaltă (HEA), din sistemul CuFeNiAlCrTi, cu proprietăți anticorozive și rezistente la uzură pentru aplicații cu temperaturi înalte; depuneri de structuri hibride pe textile.

          AUTOCLAVĂ CU REGIM DE FUNCȚIONARE CONTINUU SI DISCONTINUU AMAR EQUIPMENTS PVT Ltd India, inox, volum 20L, temperatură max. 250°C, presiune max. 30 atm., alimentare con-tinuă și evacuare sub presiune (oxigen, azot, aer), prelevare probe in timpul procesului, program software SCADA 3.0 dedicat controlului parametrilor. Domenii de aplicare: procese de oxido-reducere (reducerea sulfurilor metalelor neferoase din concentrate, in medii apoase, acide sau bazice, la temperaturi și presiuni înalte, în atmosferă oxidantă; reducerea concentrației de Fe din soluțiile de Cu și Zn prin precipitarea lui); solubilizarea metalelor neferoase din subprodusele metalurgiei neferoase extractive (prafuri, zguri, noroi roșu) și din deșeurile electrice și electronice.

          AUTOCLAVĂ PENTRU SINTEZĂ HIDROTERMALĂ BERGHOF, Germania, inox, volum 5,5 L, temperatură max. 300°C, presiune max. 150 atm, Controler PID, înregistrarea computerizată a parametrilor, recoltare probe in timpul procesului, răcire controlată. Aplicații in sinteza pulberilor nano-cristaline : YTZP, YSZ, ZrO2 dopat, TiO2 dopat pentru filme fotocatalitice, Ag-ZnO pulberi antiseptice si antifungice, ZnO/TiO2 dopat pentru depuneri superhidrofobe, ZnO/TiO2 dopat cu metale tranziționale pentru filme magnetice, BST dopat pentru senzori gaze, PZT dopat pentru material piezoelectrice, pulberi cu structura core-shell, alte tipuri de pulberi nanostructurate (la cerere).

          AUTOCLAVĂ DE ÎNALTĂ PRESIUNE HP Systems, Franța, inox, volum 1L, temperatură maximă 180°C, presiune max. 4250 atm., controler PID, compresor FIAC AB100/350MC cu două pistoane și presiune max. 10 atm. Presiunea este obținută într-un sistem hidraulic cu apă, cu o pompă de înaltă presiune RESATO P200-625-1 Italia, acționată pneumatic,. Domenii de aplicare: sinteza pulberilor nanocristaline hibride organice-anorganice pentru biosenzori sau agenți de contrast; sinteza pulberi nanocristaline la presiuni înalte şi temperaturi până la180°C pentru alte aplicații (la cerere); presare isostatică a pulberilor nanostructurate în matrițe de mici dimensiuni.

          SPRAY – DRYER LabPLANT, Marea Britanie, sticlă borosilicat, debit suspensie 4-32 ml/min, temperatură aer 40-250°C, debit aer 5-30 mc/h, presiune aer 1-3,5 atm., controler cu ecran tactil, duze 0,5-2,0 mm, posibilitatea modoficării lungimii traseului de uscare, sistem de filtrare pentru particule sub 10 μm. Domenii de aplicare: microincapsulare, uscare pulberilor nanocompozite hibride organice-anorganice, uscare rapidă și controlul morfologiei pulberilor nanocristaline obținute prin procedee chimice umede..

          SPECTROMETRU DE EMISIE OPTICĂ CU PLASMĂ CUPLATĂ INDUCTIV (ICP-OES) Agilent 725 Agilent Technology SUA, poate să efectueze un număr ridicat de analize, pe o gamă variată de probe incluzând metale, ceramică, plastic, sticlă, probe geologice şi de mediu. Spectrometrul este compact, complet controlat prin calculator; detectorul este de tip CCD, cu tehnologie unică de baleiere a imaginii I-MAP, oferind o acoperire completă a domeniului spectral de la 167 - 785 nm, pentru analiza a mai mult de 70 elemente chimice; sistem de Ablaţie Laser LSX-266 pentru prelevare de probe solide cu dimensiunea fasciculului de laser ≥10 µm; energia per puls >9 mJ energia laserului, rata de repetabilitate 1 – 20 Hz; dispozitiv automat SPS3 de prelevare probe, cu diluare automată; generator de hidruri pentru determinarea nivelurilor de Hg, As, Se, Sb, Te, Bi şi Sn la nivel de ng. Domenii de aplicare: elemente minore sau toxice în nanobiomateriale, alimente, farmaceutice, sedimente; metale grele din soluri, ape şi deşeuri; elemente majore şi impurităţi din polimeri, oxizi, săruri; elemente majore, minore şi urme din metale, aliaje, probe geologice, minereuri; analiză de suprafaţă cu ablaţie laser.